Gedrag

Gedrag bestaat uit handelingen die bewust of onbewust uitgevoerd worden. Ze kunnen al dan niet waarneembaar zijn.

Waarneembaar gedrag bestaat uit alle handelingen die ook daadwerkelijk te zien zijn. Denk aan praten, huppelen, maar ook niezen.

Onbewust gedrag wordt aangestuurd door de reflexen. Spontaan gedrag hoort hier ook bij. Denk aan iemand die begint te huilen of een paniekaanval krijgt.

Er is ook innerlijk gedrag, dit gedrag is vaak niet te zien. Denk aan als iemand aan het nadenken is.

Men zegt dat gedrag zowel door erfelijkheid als door de omgeving beïnvloed wordt. Er zijn ook wetenschappers die zeggen dat al het gedrag aan te leren is en dat dus alleen de omgeving een rol speelt in gedrag.

Zoals ik het zie:

Het is goed zoals je bent, dat is mijn uitgangspunt.

Toch kun je als ouder of kind tegen dingen aanlopen. Dat kan ongewenst gedrag zijn, dat geeft een negatieve lading. Gevolg is dat het negatieve opvalt en aandacht krijgt. Alles wat aandacht krijgt groeit. Belangrijk is daarom dat je ongewenst gedrag kunt ombuigen naar gewenst gedrag.

Bekend is dat een ander je niet kunt veranderen maar jezelf wel, als je wilt. Dat lukt alleen als je weet dat het je iets goeds gaat opleveren.

Gedragsverandering

Een coach kan helpen bij gedragsverandering als je ervoor open staat. Samen met ouders kunnen kinderen een traject ingaan dat gedragsverandering teweeg brengt. Zoals ik het zie is het een kwestie van open staan voor en willen. Als je ergens in gelooft en er voor gaat, dan lukt het ook.

Kinderen weten heel vaak de oplossing zelf. We zijn het niet gewend om zo met kinderen om te gaan. Hoe vaak vragen we een oplossing aan ze? Kinderen zijn van volwassenen afhankelijk. Zij zitten nog midden in een fase waarin opvoeding een belangrijk rol speelt. Ze zijn kwetsbaar en beïnvloedbaar. Volop bezig een hun eigen identiteit en later moraliteit te ontdekken. Grenzen verleggen of leren aangeven. Zelfstandig worden en weerbaar. En zo zijn er nog veel dingen op te noemen.

Als gedrag op een positieve manier bespreekbaar wordt gemaakt en er aandacht voor is ontstaat er verandering.

5G

Over Tis-Oke

Werktijden

  • Maandag 08:30 - 17:30
  • Dinsdag08:30 - 17:30
  • Woensdag 08:30 - 17:30

Contactgegevens

Anita Breetveld-Boots

Castricum

info@tis-oke.nl

0610614693

Social Media

Contactformulier