top of page

Hoe ga je er mee om?

 

Naar je lichaam luisteren! Luister je naar de signalen die je lichaam uitzendt?

Dan ontdek je gaandeweg welke indrukken en prikkels je gevoeligheid triggeren.

  • Wat geeft én kost energie

Schrijf op waar je energie van krijgt en wat je juist moe maakt. Focus je dan op wat je sterker maakt en ga de energievreters uit de weg.

  • Plan activiteiten

Wil je graag dingen doen? Houd er dan rekening mee wanneer je ze onderneemt. Kies minder drukke momenten zodat je dus minder prikkels te verwerken krijgt. Of je nu uit eten gaat, naar een verjaardag, uurtje sporten enzovoort.

  • Genoeg tijd voor jezelf nemen

Door alles wat er op een dag op je afkomt, kun je je als hooggevoelig persoon volledig afgemat voelen; lichamelijk en geestelijk. Neem daarom geregeld even me-time. Blok gewoon een paar uur per week in je agenda om je accu op te laden.

  • Leef gezond en regelmatig

Gezond leven betekent onder andere goed eten. Vers en gevarieerd, want dat geeft je energie. Laat suikerrijke voedingsmiddelen staan, die kosten juist energie. Creëer een vast avond itueel. Met wat yoga- en ontspanningsoefeningen. Dat bevordert je nachtrust.

  • Stel grenzen

Je mag nee zeggen als iemand je iets vraagt en je weet dat het ten koste gaat van je energiehuishouding.

  • Vergroot je kennis

Lees boeken over HS en speur op internet naar nieuwe informatie. Weet je wat je hebt, dan is het makkelijker jezelf te accepteren en ermee om te gaan. En praat er met je familie en vrienden over. Zoek contact met lotgenoten.

Volg een workshop of vraag de hulp van een deskundige.

 

Als het nodig is kun je hulp van een coach inschakelen. Er zijn diverse methodieken die je inzicht geven en wat jij nodig hebt. Iedereen ervaart hooggevoeligheid anders.

De richtlijnen hierboven gaan uit van het gemiddelde. Voor iedereen is het anders.

bottom of page